İletişim

Form

Edit Template

Davranışçı Terapi

Davranışçı terapi, insan davranışlarına odaklı bir terapi yöntemi olup, oldukça etkili sonuçlar veren bir terapi yöntemidir. Depresyon gibi sorunlarda tercih edilen bu yöntemde, kişilerde uyumsuz davranışın söndürülmesi ve yerine uyumlu davranışın yerleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Davranışçı Terapi Hangi Sorunlar İçin Kullanılır?

İnsan doğuştan nötr olarak doğar ve bir davranış sergilediğinde çevresinden gelen tepkiler davranışı pekistirirse devam eder, pekistirmezse bırakır. Çocukların sobaya değmesi gibi bir örnekle anlatacak olursak, çocuk sobaya dokunur; bu bir davranıştır. Eli yanar ve acı hissederse bu çevresel tepkidir ve bu davranışın bırakılmasına yol açar. Çevrenin davranışı sönümleyen her tepkisi acı verici olmak zorunda değildir. Davranıştan fayda görülmemesi de bu davranışın bırakılmasına sebep olabilir.

Davranışçı Terapi Ne Kadar Sürede Etki Gösterir?

Davranışçı terapide uyumsuz davranış analiz edilir ancak duygu durumları ya da kaynağı araştırılmaz. Davranışın ne şekilde meydana geldiği, hangi durumlara tepki olarak meydana geldiği analiz edilir. Bilişsel terapide davranışın başlama noktalarından biri olan düşünce kısmı ele alınırken, davranışçı terapide önce davranış değişimi ve buna bağlı olarak duygu ve düşünce değişimi beklenir. Depresyondaki bir kişinin sosyal aktivite ve ilişkilerinde zayıflama görülür. Davranışçı terapide birey önce davranış değişikliğine yönlendirilir ve nasıl davranması gerektiği terapist tarafından ödevlendirilir. Buna bağlı olarak kişinin duygu durumu ve düşüncelerinde değişim beklenir.

Davranışçı Terapi Bireye Nasıl Fayda Sağlar?

Depresyondaki kişi için örnek verecek olursak; dışarı çıkmaz, içine kapanır. Bu durum fiziki yorgunluk meydana getirir. Yorgunluk, sosyal aktiviteleri engeller ve kısır bir döngü oluşur. Davranışçı terapide danışan birey, terapist tarafından bu kısır döngünün kırılmasına yönlendirilir. Depresyondaki kişi sosyal aktiviteye yönlendirilir. Böylece fiziksel yorgunluk azalır. Sosyal aktiviteden keyif alınır ve duygu durumunda da yükselme meydana gelir. Bu sefer döngü olumlu şekilde işlemeye başlar ve kişi yaşadığı depresyon durumunun dışına çıkmış olur.

Hipnoterapi

Epidemiyoloji

Hiperaktivite

Özgül öğrenme

Afyon Psikolojik Danışmanlık

İletişim

Güncelleme Tarihi 12.12.2024